De mythe achter de Dromenvanger

Iedereen droomt en iedereen droomt veel ook (ook de mensen die het zich niet kunnen herinneren). Per nacht dromen we maar liefst anderhalf tot twee uur lang.

Dromen zijn erg belangrijk in de traditie van de indianen. Verhalen en legenden wemelen van de nachtmerries die een ramp voorspellen. Volgens het geloof van de indianen zit de lucht s’nachts vol met potentieel voor aangename en nare dromen; beide kunnen de dromer bereiken. het idee voor de dromenvanger ontstond bij de Ojibway en Anishnabe stammen.

De Ojibway geloofden dat de dromen het resultaat waren van veel factoren, waarvan toeval een belangrijke was. dat betekende dat een verontrustende droom bij ieder individu terecht kon komen. de wijzen van de stam, de medicijnmannen, zochten naar een middel om negatieve dromen tegen te houden. Zo ontstond het idee voor de Dromenvanger.

Beweerd wordt dat een ouder lid van de Anishnabe stam een van zijn visioenen omschreef. In dat visioen zag hij een spinnenweb in een hoepel. Aan het web hing een veer en een kraal, die positieve dromen zouden vasthouden, zo werd hem openbaart, terwijl negatieve dromen hun weg vervolgden. Zo werden de eerste dromenvangers gemaakt van wilgenhout, uilenveren en stenen kralen. ook nu nog speelt het web een belangrijke rol in de betekenis en de vormgeving van de dromenvangers. Maar niet alle Dromenvangers bevatten stenen of kralen.

De dromenvanger wordt opgehangen boven de slaapplek, waar hij s’ochtends de eerste zonnestralen kan opvangen. Volgens de traditie van de indianen zijn bepaalde dromen bestemd voor specifieke personen en bevatten ze boodschappen die alleen voor hen relevant zijn. De dromenvanger kan niet voorkomen dat deze dromen hun bestemming bereiken; deze dromen zullen altijd door het web glippen, zodat de dromer de belangrijke symbolen of boodschappen toch zal ontvangen. de dromenvanger kan wel doelloos rondzwervende nare dromen, die s’nachts ronddwalen tegenhouden.

Zonder dromenvangers zweven deze dromen ongecontroleerd rond en kunnen ze lastigvallen. De dromenvanger vangt de nare dromen op, waarna ze worden vernietigd door de eerste zonnestralen. een droom die op deze manier wordt gevangen en vernietigd zou de dromer niet kunnen achtervolgen. de droom kan ook niet op zoek naar een andere dromer. Een aangename droom zou de steen of kraal volgen naar het midden van het web en van daaruit naar de persoon die onder de dromenvanger ligt te slapen.

Aangename dromen kunnen beide kanten op door het midden van de dromenvanger. Ze kunnen dus steeds opnieuw worden gedroomd door dezelfde persoon of door verschillende dromers. Indien een dromenvanger in het midden voorzien is van een afbeelding van een indiaanse krijger of dierfiguur wordt de dromer gesterkt door de kracht van deze persoon of dier.

De kracht van een dromenvanger zit vooral in het zelf maken en het zorgvuldig bij elkaar zoeken van de verschillende onderdelen. Gebruik raffia of mooie bandjes in plaats van veterband. Maak je eigen kralen met behulp van beschilderde, zelfhardend klei.

Gebruik de originele kralen: houten kralen in de kleuren wit, zwart, rood, geel, blauw en bruin. Gebruik (ook) stenen ipv (alleen) kralen.

Mooie dromen toegewenst!
Wilt u mij spreken ? bel dan met AstroMediums.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.